Doğru Şekilde Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu yazımızda sizler için Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı? konusunu inceleyeceğiz. Türkiye; hem bulunduğu konum gereği, hem de iklim özellikleri bakımından dünya üzerinde ki en popüler ülkelerden birisidir. Bu nedenle yaz sezonunun başladığı Haziran ayından itibaren, Eylül sonu veya Ekim ayına kadar turizm açısından oldukça hareketli geçiyor. Tabii bununla birlikte evlerinde ve kendi bahçelerinde yazın keyfini çıkaran insanların sayısı da epey fazla. Yaz mevsiminde keyifli vakit geçirilen, misafir kabul edilen ve evin önemli bir bölümü sayılan bahçelerin belirli zamanlarda, bakımının da yapılması gerekiyor. Peki doğru şekilde bahçe bakımı nasıl olmalı? Bahçe bakımının püf noktaları neler? İşte doğru bahçe bakımı nasıl olmalı? sorusunun ipuçları…

bahce bakimi nasil olmali

Doğru Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı?

Bahçenizi iyi tanıyın

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı konusunda, doğru şekilde bahçe bakımı yapabilmek için; öncelikle bahçeyi iyi tanımak gerekir. Örneğin; bahçenizin ne tür bir toprağa sahip olduğunu, hangi ürünlerin yetişebileceğini, çim için elverişli olup olmadığını bilmek işinizi kolaylaştırmak açısından önemlidir. Bu nedenle işe başlamadan önce bahçeyi tanımakta fayda var. Bahçeyi iyi tanımanız, ihtiyaçları daha iyi belirleyerek bu konuda daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

bahce bakimi

Doğru sulama yapın

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı konusunda, bahçe bakımının bir diğer önemli unsuru; doğru şekilde bahçe sulama yapılmasıdır. Sulama yapmak elbette ki önemli fakat bu işlemi doğru zamanda yapmak da aynı şekilde önemli. Havanın serin olduğu, sıcaklığın düşmeye başladığı ve güneşin etkisini azalttığı saatlerde sulama yapmaya özen gösterin. Böylece buharlaşma nedeniyle oluşan su kaybını da azaltmış olursunuz. Sulama işlemini yoğun bir biçimde yapmıyorsanız, bahçenizin belirli bölümlerine otomatik sulama sistemi yaptırmanızda fayda var.

Çim bakımını ihmal etmeyin

Bahçelerin en güzel görüntülerinden birisi de yemyeşil çimlerin olduğu görüntüdür. İşte böylesine güzel bir görünüme sahip çimler de ancak doğru biçimde bakımının yapılmasıyla ortaya çıkıyor. Çim bakımında da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar var. Örneğin; sulama işlemini akşam saat 21:00 ile sabah saat 06:00 arasında yapmanız gerekiyor. Fakat çim bakımı sadece sulama ile bitmiyor tabii. Yılda en az iki defa biçme işleminin de yapılması gerekir. Hava sıcaklığı 26 derecenin üzerindeyse iki defa, altındaysa bir defa biçmek yeterli olur. Çim biçerken 3’te 1’i kadar biçmeniz yeterli olacaktır. Yılda en az bir defa da havalandırma işlemi yapmanız gerekir.

cim bakimi

Ağaçların budamasını yapın

Bahçede ki çimler, çiçekler ve bitkiler kadar ağaçlar da önemlidir. Bu nedenle ağaçların bakımını da ihmal etmemek lazım. Ağaç budama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; ibreli ağaçlarda budama yapılmamasıdır. Çiçek ve çalı grubunda ise budama işlemi yapılabilir. Çiçek açan ağaçlarda ise; çiçek açma dönemi bittikten sonra budama yapılması en doğrusudur. Kurumuş dal ve yaprakları ise sık sık budayarak, ağaçların hava almasını sağlayabilirsiniz.

Toprağı mutlaka havalandırın

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı sorusunun en önemli bölümlerinden birisi de toprağın havalandırılması işlemidir. Toprağı havalandırmak da ancak çapa yapılmasıyla sağlanır. Çapa yaparken en az 8 cm derinliğe kadar ulaşacak şekilde yapın. Böylece ilaç ve gübre miktarının azalmasını sağlamış olursunuz.

bahce capalama

İlaçlama ve gübreleme yapın

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı konusunda özellikle; Dağlık alanlarda ki evlerin bahçelerinde hava şartları ve iklimden kaynaklı olarak, hem bitkilerde hem de ağaçlarda hastalıklar sık görülür. Bahçenizi olumsuz yönde etkileyen hastalıkların önüne geçebilmek için, belirli aralıklarla ilaçlama ve gübreleme yapmakta fayda var.  Fakat ilaçlama sırasında dikkatli olunması gerekiyor. Ne işe yaradığını ve hangi özelliklere sahip olduğunu bilmediğiniz hiçbir ilacı kullanmayın. Doğru ve etkili bir şekilde ilaçlama için hastalık görünen ağaçların, bitkilerin ve çiçeklerin fotoğrafını çekerek en yakın ziraat mühendisine danışın. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bahçe için ilaçlama ve gübreleme işlemini güneşli ve rüzgarlı havada yapmamanız gerektiğidir.

Yumurta kabuklarını kullanın

Bahçe bakımının püf noktaları vardır. Bunlardan birisi de toprağın vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasıdır. Bunu sadece tarımsal ilaçlarla yapmak yerine, doğal yöntemlerle de yapmak mümkün. Bu konuda ki en etkili ürünlerden birisi de yumurta kabuğu. Yumurta kabuklarını bir kap içinde ezerek, bitki köklerine serpin. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayabilirsiniz. Böylece yumurta kabuğu ile yapılan bu işlem kompost etkisi yaratarak toprağın kalsiyum ihtiyacı karşılanmış olur.

Yabani otları temizleyin

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı konusunda en çok şikayetçi olunan konuların başında yabani otların bahçeyi sarması gelir. Bu problemin önüne geçebilmek için; düzenli olarak yabani otların temizliğinin yapılması gerekiyor.  Yabani otlar hem bahçe görüntüsünü bozar hem de toprakta ki minerallerin bitkilere ulaşmasını engeller. Bu da bitkilerin yeterince gelişmesine engel olur. Belirli aralıklarla ve çok fazla büyümeden, yabani otların temizlenmesi, minerallerin sadece sizin bitkilerinize ulaşması açısından ve bahçenin güzel bir görüntüye sahip olması açısından önemlidir.

bahce yabani ot temizleme

Malç ve cüruf kullanın

Uzun yıllar önce dikilmiş olan bitkiler için malç (çam kabuğu) ve cüruf kullanabilirsiniz. Bu işlemi ağaçların ve bitkilerin altına dökerek gerçekleştirmek mümkün. Bu uygulama; toprağın nemli kalmasını sağlar. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; uygulama sırasında malç ve cürufun altına geçirgen bir örtü serilmesi gerektiğidir. 

Bahçe temizliği yapın

Bahçenizin güzel bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey genel temizliktir. Bahçe bakımı için yapılan işlemlerin sonrasında; budama işleminden sonra ortaya çıkan dalları öğütebilirsiniz. Daha sonra uygun bir bölümde toprak ile bu dalları karıştırın. Sonrasında 5’te 1 oranında hayvan gübresi ilave edin ve homojen miktarda karıştırın. Bütün bu işlemler sonrasında elde edilen bu karışım benzersiz bir gübredir. Bu gübreyi bahçenizde ki bütün bitkilere, ağaç diplerine, çiçeklerin diplerine rahatça dökebilirsiniz. Ölçüyü kaçırmamaya dikkat etmeniz yeterli. Böylece bahçede ki tüm bitkiler için kış boyunca gerekli olan gübreleme işlemini de yapmış olursunuz. Bu işlem sayesinde tüm bitkileri ve ağaçları kış mevsiminde sıkça karşılaşılan sert soğuklara karşı da korumuş olursunuz.

bahce dekorasyonu

Bahçe bakımı için gerekli olan malzemeler nelerdir?

Doğru ve etkili bir şekilde bahçe bakımı için aynı zamanda iyi bir ekipman da olmalı. Bahçe bakımı için gerekli olan malzemeler şunlardır:

– Sulama kabı veya hortumu

– El arabası

– Budama makası

– Çeşitli boyutta ve malzemede saksılar

– Tırmık

– Kürek

– Çapa

– Bahçe eldiveni

– Gübre

Bahçe bakımı için en iyi toprak türü hangisidir?

Bahçe bakımı için en iyi toprak türünü anlayabilmenin yolu, kendi bahçenizde ki toprağın türünü bilmekten geçer. Bunun için topraktan bir miktar avcunuza alın; eğer toprak gevşek bir yapıdaysa ve dağılıyorsa kumlu toprak demektir. Toprak eğer yapışkan bir hal alıyorsa ve macun kıvamına geliyorsa bu durumda killi bir toprağa sahipsiniz demektir. Bahçe bakımı için ideal toprak türü kumlu ve killi toprağın karışımı olan toprak türüdür.

bahce topragi

Bakımı kolay çiçekler hangileridir?

Bahçenizde kolayca bakımını yapabileceğiniz çiçekler; begonya, biberiye, sardunya, lavanta ve ortanca, karanfil ve hanımelidir.

Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı? Sorusunu yanıtlamaya çalıştık. Bahçe Bakımı Nasıl Olmalı? konusunda diğer bahçe dekorasyonu makalelerimizi de incelemenizi öneririz. İyi dekorasyonlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.