Ev içerisinde saksı sebzesi nasıl yetiştirilir?

Sonbahar ve kışın gelmesi bahçenizdeki taze sebzelerden daha fazla yiyemeyeceğiniz anlamına gelmez. Çünkü bahçenizde yetiştirebildiğiniz sebzelerin bir çoğunu ev ortamında, saksıda da yetiştirebilirsiniz. Aynı zamanda bahçesi olmayan bir evde oturuyorsanız da bu yöntemler ile evde sebze yetiştirebilirsiniz.

Ev içerisinde bitki büyütmenin en kötü yanları düşük ışık ve polen problemidir. Fakat bu kötü yanlar ile birlikte bitkinizin suyunu ve toprağını kontrol edebilmek gibi avantajlar da gelir.

Ev içerisinde sebze yetiştirmek için bazı tavsiyeler:

  1. Her zaman bol mineralli, iyi kaliteli toprak kullanın. Bahçe toprakları ile istenilen verimi elde edemezsiniz.
  2. Sebzeleriniz için kış aylarında pencereden gelen güneş ışığı yeterli olmaz çünkü hem bulut tarafından filtrelenir, hem de kısa sürer. Bu nedenle tam verim için ek aydınlatma çözümleri geliştirebilirsiniz.
  3. Saksınızı pencerenin kenarında ve direkt olarak güneş altında bırakmayın. Eğer yeni sulandıysa bitkinin kurumasına yol açar.

Saksıda Havuç

Evde havuç yetiştirmek:
Havuç evinizde en kolay yetiştirebileceğiniz sebzelerden birisidir. Hafif çakıllı toprakta rahatlıkla büyürler ve hızlıca olgunlaşırlar. Fazla büyük olmadığı için de geniş saksılara ihtiyacınız yoktur. Biber ya da domatesin aksine küçük saksılara ekebilir ve pencere pervazına bile koyabilirsiniz. Evde havuç yetiştirebilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli şey toprağı sürekli nemli tutmaktır.

Sulama zamanını anlayabilmek için parmağınızla kontrol etmelisiniz. Eğer biraz çok az nem kaldı ise toprağın kurumasına izin vermeden tekrar nemli hale getirmelisiniz. Fakat toprak asla su içerisinde yüzmemelidir. Bu tohumlarınızın çürümesine neden olur.

Saksıda Sarımsak

Evde sarımsak yetiştirmek:
Sarımsak geniş ihtiyaçları ile son derece ilgi ve bakım gerektiren bir sebzedir. Örneğin sıcaklık ve ışık gereksinimlerini yerine getirmezseniz mahsül alamama ihtimali yüksektirç

Fakat bununla beraber çok küçük saksılarda bile yetişir. Ortalama 15 cm uzunluğunda bir saksı alın ve yeşil filizinizi 2-3 cm derinliğe gömün. Düzenli bir şekilde kurutmadan ve aşırı nemlendirmeden sulamaya devam ederseniz tam bir hafta sonra sarımsağınızı elde edersiniz. Sarımsağı toplamadan önce 15 cm boya ulaşmasını beklerseniz en iyi tat ve verimi elde edersiniz.

İstediğiniz boyuta geldiği zaman üstten ihtiyacınız kadar kesin ve gerisini yerinde bırakın. Toprağınızın mineraline, ortam şartlarının uygunluğuna ve sarımsağın türüne göre tekrar uzayacaktır. Ardından ihtiyaç halinde tekrar keserek tüketebilir.

Saksıda Acı Biber Yetiştimek

Evde acıbiber yetiştirmek:
Tropikal sebze sınıfından olan acıbiberin bazı türlerini ev ortamında, saksıda yetiştirmek son derece zordur. Özellikle yeterince tecrübe, bilgi ve uygun ortama sahip değilseniz tatlı biber yetiştirmeyi denememelisiniz.

Neyse ki acıbiber saksıda en kolay yetişen sebzelerden bir tanesidir. Yaz başında tohum olarak ektiğiniz acıbiberleri uygun bakım ile kış sonuna kadar hasat edebilirsiniz.

En iyi verimi alabilmek için en az 15 – 20 cm uzunluğunda saksılar kullanmalı ve her gün en az 10 saat gün ışığında bırakmalısınız.

Aşırı sularsanız hızlıca çürür, sulamayı unutur ya da geciktirirseniz de hızlıca kurur, fakat hemen sularsanız tekrar kendisine getirebilir ve eski haline döndürebilirsiniz.

Acıbiber polenleri kendi kendine dökülerek döllenir ve meyveleri meydana getirir. Fakat arasıra ve çok narince bitkiyi elinizle titreterek polenlerin yer değiştirmesini sağlayabilirsiniz. Böylelike hem mahsul alma süresi artar, hem de daha fazla ürün elde edersiniz.

Evde Marul Yetiştirmek

Evde marul yetiştirmek:
Marul ve benzeri salata sebzeleri çok kısa köke sahiptir, bu nedenle hızlıca büyür ve geniş saksılar gerektirmez. Ayrıca siz üstten ihtiyacınız kadar aldıkça kendisi sürekli olarak büyümeye devam eder.

8 – 10 cm uzunluğunda içerisi nemli toprak dolu olan bir saksı bulun ve marul tohumlarınızı üzerine atarak yarım santim içeriye bastırın. Yaklaşık bir hafta kadar toprağı nemli tutun ve 10 cm boya ulaştığında istediğiniz kadarını kesin. Kalan kısım yeniden uzayacaktır.

Saksıda Soğan

Evde yeşil soğan yetiştirmek
Ev ortamında bildiğiniz kuru soğanları yetiştiremezsiniz, fakat kuru soğan kadar lezzetli olan yeşil soğan kolayca büyür ve salatalarınıza ya da yemeklerinize en harika katkıları sağlar.

Eğer etrafınızda bir yerde taze soğan varsa tohum ekmenize bile gerek yok. Sadece soğanın kök kısmını nemli toprak içerisine gömün ve büyümesini bekleyin!

Yeşil soğan nemli ortamı sevdiği için diğer sebzelere nazaran toprağını biraz daha nemli tutabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.