Teraryumlarla Evinizde Farklılığı Yakalayın!

Bahçeli bir ev neredeyse herkesin hayalidir. Maalesef hepimiz şehir yaşamının zorunluluğu olan beton binaların arasına sıkıştık kaldık. Bizi bu durumdan biraz olsun kurtaracak olan terrarium (kendi bahçeni yaratma) trendi, hem bizi monotonluktan uzaklaştıracak hem de çok arzu ettiğimiz bahçeli evlerin bir minyatürü olarak evimize canlılık katacaktır.

Doğadaki bitki ortamının taklit edilmesiyle hazırlanan teraryumlar bitkiler için hazırlanmış akvaryum görünümündedir. Yaşam şartları birbiriyle uyumlu olan canlıları bir araya getirerek oluşturacağınız teraryumlar evinizin havasını bir anda değiştirecek ve özgün bir görünüm oluşturacaktır. Hayalinizdeki ormanı küçük bir teraryumla evinize taşıyabilir ya da kaktüslerle küçük bir çöl ortamı oluşturabilirsiniz. Dilerseniz küçük su birikintileri oluşturarak canlılığı artırabilirsiniz.

Teraryum Nedir

İşin en güzel ve keyifli kısmı da kendi ellerinizle minik bir atmosfer oluşturmanız. Malzemelerini alıp kendi isteklerinize göre dizayn edebilirsiniz. Ancak uğraşacak vaktiniz yoksa çiçekçilerden hazır alabilirsiniz.

Doğru bitki seçimi, biraz çakıl taşı ve az miktarda kömür ile yaratıcılığınızı ortaya koyarak kendi teraryumunuzu rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Teraryumun uzun yıllar canlılığını koruyabilmesi için doğru kurulum yapılması ve kesinlikle bakımının aksatılmadan düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor. Evinizin oksijen kaynağı olacak teraryumlarınızı isterseniz biraz daha genişleterek minik canlılar (sürüngenler, böcekler) da yetiştirebilirsiniz. Peki teraryumunun doğru kurulumu nasıl olmalı?

Teraryum

-En önemli nokta birbiriyle uyumlu bitkiler seçmek. Yaşam şartları birbirine yakın olan bitkiler daha uzun süre sağlıklı kalacaktır. Bunun için bitki seçimi yaparken iyice araştırmanız ve doğru bitkiyi seçmeniz gerek.

-Kendi zevkinizi yansıtan bir kavanoz, fanus, cam şişe ya da derin cam bir kap seçip iyice yıkayıp kurulayın.

-Küçük çakıl taşlarınızı seçtiğiniz kabın dibine özenle yerleştirerek teraryumunuzun temellerini atmış olacaksınız. Bu çakıl taşları bitkilerin kurumasını önleyecektir.

-Çakıl taşlarından daha küçük neredeyse toz haline getirdiğiniz kömürleri çakıl taşlarının üzerine yerleştirin. Kömür teraryumunuzdaki bitkilerin küflenmesini engelleyecek ve bakteri oluşumunu en aza indirecektir.

-Satın aldığınız torfuyu kömürlerin üzerine yerleştirdikten sonra bitkileri ekebileceğiniz büyüklükte delikler açın.

-Açtığınız deliklere dilediğiniz şekilde bitkileri yerleştirin ve kendi zevkinizi yansıtın.

-Son olarak deniz kabukları ve renkli oyuncaklarla teraryumunuzu canlandırabilirsiniz.

Aşağıda galerimizde teraryum örneklerini inceleyerek daha iyi fikir edinebilirsiniz. İyi dekorasyonlar!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.