Kışın Evinizi Renklendirecek 10 Çiçek…

Günlerin kısalıp, bahçemizi rüzgarın esir aldığı bu günlerde narin çiçek ve bitkilerimize veda ederiz. Fakat yine de yaz çiçeklerinizin boşluğunu doldurabilecek, özel yapıları ile fırtınaya, hatta kar’a bile dayanabilecek bir çok çiçek vardır. Genellikle soğanlı yapıya sahip olan bu çiçekleri sonbahar ya da kış aylarında ister bahçenizde isterseniz de evinizde gönül rahatlığıyla kullanıp, parlak renkleri ile kış karanlığına bir nebze de olsa aydınlık katabilirsiniz.

Kış çiçeklerinizi eğer kendiniz ekmek ve yetiştirmek istiyorsanız hazırlıklarınıza, bitkinin türüne göre ilkbahar ya da yaz aylarından başlamalısınız. Yetiştirmeyi planladığınız bitkinin boyu, uzama süresi, dayanıklılık seviyesi gibi etkenler çiçeğinizi dikmeniz gereken derinliği size belirtecektir.

Herhangi bir çiçekçide içlerinden seçebilecek olduğunuz birçok kış çiçeği bulabilecek olmanıza rağmen aşağıda listelenenler zorlu kış şartlarına en dayanıklı olanlarıdır. Kışın evinizi renklendirecek çiçekleri sizin için araştırdık;

 1- Çiğdem Çiçeği

Çiğdem çiçekleri son bahar ve kış ayları için bilinen en dayanıklı çiçek türüdür. Menşei Türkiye olan ve buradan dünyaya yayılan bu çiçek, mora çalan, çarpıcı mermer mavisi ya da kar beyazı tonlarında bulunur. Sonbahar – kış aylarında, özellikle kendilerini yağmurdan koruyan ağaçların ya da çalıların altında, çeşitli renk kombinasyonlarında görünebilir. Her ne kadar kış çiçeği olsa da nemden ve yağmurdan pek hoşlanmaz.

cigdem

2- Yıldız Çiçeği

30 santimetre kadar boya ulaşabilen yıldız çiçekleri aslında bir yaz çiçeğidir, fakat bu durum onun dayanıklılığına bir engel olmamıştır. Genellikle yaz ortasında açan bu çiçek kapalı ve soğanlı yapısı ile kış sonuna kadar rahatlıkla dayanabilir. Hoş görünümü ile bahçede değil genellikle evlerde yetiştirilir.

Yıldız Çiçeği

3- Nerine Çiçeği

Narin ya da narine olarak da bilinen bu çiçek türünün asıl ismi nerinedir. Üretimi biraz pahalı bir bitki olduğundan dolayı ülkemizde nadir bulunmaktadır. Ana vatanı Güney Afrika olan Nerine çiçeğinin botanik yetiştiriciliğini İngiltere üstlenmiş ve bu ender türü yok olmaktan kurtarmıştır. Son derece parlak ve kirazpembesi bir  renge sahip olan bu bitki doğru bakım ile yetiştirilirse kış aylarını rahatlıkla atlatabilir. Bu yüzden evde yetiştirilimesi daha uygundur.nerine

4- Sternbergia

Sternbergia sonbaharı rahatlıkla geçirebilen fakat kış ayının başına kadar yaşayabilen bir nergis alt ailesidir. Ülkemizde genel olarak nergis adıyla anılan bu bitki nergisten çok daha güçlüdür ve az bakım ister. Dolayısıyla mineral açısından zengin olmayan bahçe ya da saksılarınızda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Sarı rengiyle son bahar ve kışın en güzel renklerine sahip olan bu bitki tıbbi çalışmalarda da kullanılmakla beraber bazı alt türlerinin soğanları insan için ölümcül derecede zehirlidir.

Sternbergia

 5- Siklamen Çiçeği

Sonbahar ve kışın nadide çiçeklerinden birisi olan siklameni yetiştirmek gerçekten büyük bir zevktir. Diğer kış bitkileri gibi soğanlı yapıya sahip olan siklamen çiçeği ormanlarda, büyük ağaç altlarında sıklıkla görülür ve her alanda yetiştirmeye elverişlidir.

Siklamen Çiçeği

6-Aynısafa Çiçeği

Görünüm olarak her ne kadar papatya gibi dursa da, zorlu kış şartlarına dayanıklılığı ile sınıfındaki hiçbir çiçeğe benzememektedir.

Sarı ve turuncu kombinasyonundaki renkleri ve uzun boyu ile vazolarınızda harika bir görünüm oluşturacaktır. Uzun bir yaşam süresine sahip olan aynısafa çiçeği gün ışığını ve nemi seven bir bitkidir. Her toprağa uyum sağlayabilen yapısı ile, eğer şartlar yeterince uygunsa 1 ila 2 metre yüksekliğe, 40 santimetre uzunluğa sahip olabilir.

Aynısafa Çiçeği

 7- İberide Çiçeği

İberide çiçeği büyümeye son derece yatkın bir çiçektir, dolayısıyla en rahat edecek olduğu ortam vazolarınız değil bahçelerinizdir. İnce, parlak ve koyu yeşil rengindeki yaprakları emin olun ki bütün bir yıl boyunca görenleri şaşkına çevirecektir.

Eğer yeterince uzayan ve sararmaya başlayan dallarını temizlerseniz ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar ve kış ayını üzerindeki çiçekler ile geçirir.

Ülkemizde yetiştirmeye uygun ideal kış çiçeklerinden biri olan iberide her çiçek gibi belli bir miktar güneşe ihtiyaç duymaktadır. Mineral ve su bakımından yeterince zengin olan topraklarınızda, güneşli ya da yarı güneşli alanlarda rahatlıkla büyüyüp kışın duyduğunuz çiçek eksiğinizi kapatacaktır. Bu çiçek hakkında dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı makas ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamanızdır.

İberide Çiçeği

 8- Aslanağzı Çiçeği

1.5 – 2 metre kadar uzayabilen aslanağzı çiçeği sonbahar ve kış aylarında tercih edebilecek olduğunuz bahçe çiçekleri arasındadır. Fakat düzenli su ve tam güneş ihtiyacı olduğundan güney ve batı illerimizde daha sık tercih edilir.

Aslanağzı Çiçeği

 9- Hercai Menekşe Çiçeği

6 ya da 10 boylarında, 5 yapraklı, bahçe ve saksılar için ideal olan bir yıl ömürlü süs bitkisidir. Genellikle topluca dikilen ve fiyatı oldukça ucuz olan bu çiçek yoğun ve karışık renkleri ile herhangi bir bahçede gözünüze ilk çarpan bitki olacaktır.

Tek renkli olanları daha çok tercih edilir.

Hercai Menekşe Çiçeği

10- Funda Çiçeği

Soğuk havalarda dahi son derece verimli, çok küçük yapraklara sahip olan bu bitki yağmura oldukça düşkündür.

Dayanıklılığını koruyabilmesi için iyi drenajlı, bol mineralli bir toprağa ihtiyacı vardır. Eğer standart veya standart altı bir toprağa sahipseniz organik maddelerle oluşturulmuş yapay topraklar kullanmalısınız. Ayrıca çalı özelliği taşıdığı için geniş bir alana yayılma ihtiyacı duyar, o yüzden en uygun yetiştirme alanı bahçelerdir.

Funda Çiçeği

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.