Kendi oda parfümünüzü kendiniz yapın!

Oda parfümleri her evde ihtiyaç duyulan ürünlerden biridir, fakat markası ya da cinsi ne olursa olsun bu kokular birçok kimyasal ve alerjen madde içerir. Eğer ailenizde küçük bir çocuk var ise oda parfümünüzün içeriği çocuğunuzda ve sizde ciddi sağlık problemleri oluşturabilir.

Fakat kendi yapmış olduğunuz oda parfümleri, satın alacak olduklarınızdan hem çok daha ucuza mal olacaktır hem de onlarca esans arasından istediğiniz kokuyu üretmekte özgürsünüz, üstelik son derece güvenli ve de sağlıklı bir şekilde. Peki Oda parfümü nasıl yapılır?

Yapmanız gereken sadece aşağıdaki tarif ve yönergeleri izlemek, tamamen size özgü olan hazırladığınız oda parfümünüzün kokusuna bayılacaksınız.

Oda Kokusu Hazırlamak

Evde oda parfümü malzemeleri
Parfüm temel olarak alkol, su, bazı yağlar ve koku için çeşitli bitkiler karıştırılarak oluşturulur.

  • 15 gram jojoba yağı ya da tatlı badem yağı
  • 30 gram etanol
  • İki yemek kaşığı arıtılmış, saf su.
  • Kahve filtresi
  • Koyu renkli bir cam şişe
  • Toplam 24 damla kadar, herhangi bir uçucu yağ (Eczanenizden isteyebilir ya da kendiniz damıtabilirsiniz)
  • 7 damla temel nota esansiyel yağ ( Örn: karanfil, zencefil, tarçın, gül – base note essential oils olarak aratınız – )
  • 7 damla orta nota esansiyel yağ (Örn: defne, karabiber, selvi, lavanta – middle note essential oils olarak aratınız -)
  • 7 damla yüksek nota esansiyel yağ ( Örn: fesleğen, limon, okaliptüs, portakal – Top note essential oils olarak aratınız -)
  • Birkaç damla ara nota esansiyel yağ ( Tercihe bağlı, sadece parfüme yumuşak bir koku katar )

Parfümünüzde hangi malzemeleri kullanırsanız kullanın, en önemlisi esansiyel yağlardır, çünkü parfüme kokuyu onlar verir ve koku ağırlığına göre temel, orta, yüksek nota olarak adlandırılır.

Alt notadaki esansiyel yağlar kokuca daha hafiftir fakat evinizde uzun süre boyunca kalır, orta notalar biraz daha kısa sürer fakat daha güçlü kokudadırlar. Yüksek nota kokular ise çok çabuk yok olur, fakat keskin bir kokuya sahiptirler.

Köprü nota da denilen, ara notalar ise buharlaşma seviyesini orta düzeyde tutar ve kokular arası bir uyum sağlar.

Eğer aşağıda belirtilen tarif sırasına uymazsanız ya da bir ürünü çok veya az katarsanız yapmış olduğunuz her şey çöpe gidebilir, çünkü yapmış olduğumuz kimyasal bir çalışma, o yüzden her işleminizi not almanızı ve hata yapmamanızı öneririz.

Oda Parfümü

Evde parfümünün hazırlanışı

  1. Cam şişenize jojoba yağınızı ya da badem yağınızı ekleyin
  2. Ardından, aşağıdaki sırayı kesinlikle bozmadan şişeye dökün, ilk olarak temel notalar, ardından orta notalar, en son da yüksek notalar. Eğer sıralamayı karıştırır da yanlış yaparsanız kalıcı olmayan ya da hoş olmayan kokular elde edebilirsiniz.
  3. 30 gram etanolu ekleyin
  4. Ardında iki dakika boyunca şişeyi durmaksızın ve de hızlı bir şekilde çalkalayın. Eğer iyice karıştığından eminseniz parfümünüz şu anda 48 saat ile 6 hafta arasında beklemeye hazır. Parfümünüzü iki gün sonra açar ve kullanmak isterseniz hafif, 6 hafta boyunca beklerseniz keskin ve nispeten kalıcı bir koku elde edersiniz.
  5. Eğer parfümünüzün yeterince marmaris escort beklediğini düşünüyorsanız cam şişenizin içerisine iki yemek kaşığı damıtılmış, yani saf su ekleyebilirsiniz.
  6. Suyunuzu da ekledikten sonra tekrar birkaç dakika boyunca şişenizi çalkamanız gerekmekte.
  7. İyice karıştıktan sonra oda parfümünüzü kahve filtreniz aracılığıyla süzün ve kullanacak olduğunuz şişeye geçirin. Parfümü saklamak istediğiniz şişe ne kadar havasız ve koyu renk olursa oda parfümünüzün kalıcılığı ve kalitesi de o kadar yüksek olacaktır.
  8. Artık parfümünüz kullanıma ya da saklamaya hazırdır, isterseniz sevdiğiniz birisine hediye edebilir, isterseniz de sprey özelliğine sahip olan şişesinde kullanmaya başlayabilirsiniz.
  9. Eğer hazırladığınız oda parfümü şişelerinin üzerine kullandığınız malzemeleri not alırsanız daha sonra aynısını tekrar yapmanız ya da farklı kokular denemeniz çok daha kolay olacaktır.

Oda Kokusu Yapımı

Oda Kokusu  çeşit ve önerileri
Eğer ilk defa evde oda parfümü yapmak istiyorsanız muhtemelen başarısız olmanız mümkün, çünkü birçok kişi kullanılan malzemelerin isimlerine dahi yabancıdır, fakat sevdiğiniz ve kullanmak istediğiniz esansiyel yağları koku türlerine göre seçerseniz ilk adımınızı daha tutarlı atmış ve emeğinizi çöpe atmamış olursunuz.

  1. Toprağımsı Kokular: Paçuli ve vetiver.
  2. Çiçek Kokuları: Sardunya, yasemin, portakal çiçeği esansı, gül, menekşe, ylang-ylang
  3. Meyve Kokuları: Bergamot, greyfurt, limon, ıhlamur, mandalina, portakal
  4. Deniz Kokusu: Deniz tuzu
  5. Baharat Kokuları: Karabiber, kakule, tarçın, karanfil, kişniş, zencefil, ardıç, Hindistan cevizi
  6. Odunsu Kokular: Çin tarçını, sedir, servi, çam, sandal ağacı

Eğer oda parfümünüz gerek içeriğinden, gerekse çok beklemesinden dolayı haddinden fazla keskin olduysa bir miktar su ile seyreltmeniz mümkün.

Eğer çok az beklettiyseniz ya da düşük tonlardaki kokuları kullandıysanız parfümünüz evinizdeki etkisini çok çabuk kaybedebilir, böyle bir durumda parfüm şişenize bir yemek kaşığı gliserin ekleyebilirsiniz.

Eğer oda parfümünüzü yukarıda bahsedilen oranlarda hazırlarsanız az, fakat ilk deneme için iyi bir parfüm elde etmiş olursunuz, kendinizi geliştirdikçe ve de ne yapıyor olduğunuzu kavradıkça, oranları arttırarak daha çok parfüm elde edebilir ve uzun süre kullanabilirsiniz.