Evinizi renklendirecek saksı bitkileri

Aşağıda listelenen ve oda ortamında büyütülmesi gereken renkli saksı bitkilerini yetiştirebilir ve yaşadığınız alana canlılık katabilirsiniz.

Menekşe çiçeği
Kendi aralarında da bazı türlere ayrılabilen menekşe çiçekleri dikmesi ve büyütmesi en kolay çiçeklerin başında yer alır ve bir o kadar da hızlı açarlar. Sadece çok küçük bir bakım ile aylar boyunca size görsel şölen vaat eden bu çiçeği oda sıcaklığında muhafaza etmeli, toprağını nemli tutmalı ve filtreli güneş arkasında bırakmalısınız. Bunun tül perdelerinizin hemen önü uygundur. Mor, beyaz, sarı ya da karışımı gibi onlarca kombinasyona sahip olan bu çiçeği soğuk su ile sularsanız yapraklarında leke oluşur.

Menekşe Çiçeği

Hibiskus bitkisi
Eğer evinizde normal bir çiçekten daha fazlasını görmek ve biraz tropik bir hava katmak istiyorsanız hibiskus sizin için uygun olabilir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulduğunda 20 santimetre kalınlığa kadar ulaşabilen bu bitkiler eğer aydınlık bir odada bakılırsa ve toprağından nemi eksik edilmez ise 1.5 metreye kadar uzayabilir. Yaşayabileceği en ideal sıcaklık 25 – 35 derece arasıdır.

Hibiskus Bitkisi

Uyku çiçeği
Oksalis çiçeği
adı da verilen bu bitki mor yapraklı, beyaz ya da pembe çiçeklere sahip olan eşsiz bir saksı çiçeğidir. Türüne göre yeşil yapraklı da olabilen uyku çiçeği için 25 – 30 derece sıcaklık ve de sürekli nemli bir toprak idealdir. 30 santimetre boyuna ve enine kadar erişebilen uyku çiçeğini saksısına sığmadığı zamanlarda bölerek ayırabilmeniz de mümkün. Çünkü tek köklü değildir.

Uyku Çiçeği Bitkisi

Zambak çiçeği
Eğer evinizde renkli bir bitki istiyorsanız fakat fazla zaman ayıramıyorsanız ya da bulunduğunuz ortamdaki nem oranı düşükse zambak çiçeği edinebilirsiniz. Yeşil yaprakları ve beyaz ya da pembe, kaşık şeklinde olan çiçekleri ile 1.5 metreye kadar uzayabilirler.

Fakat bu bitki küçük çocuklar ya da evcil hayvanlar için zehirleyici olabilir ve kokusu da yazları ağır gelebilir. Herhangi bir şekilde kökü vücuda girmemelidir.

Zambak

Antoryum çiçeği
Yeşil yapraları ve beyaz, krem ve pembe renk tonları ile iki aydan daha uzun bir süre ile çiçek açan bu saksı bitkisi orta derece ışık alan evler için idealdir. Fakat çiçek açması gerekli değilse, yani sadece büyük ve yeşil yapraklar istiyorsanız az ışıklı ortamlarda da yetiştirebilirsiniz.  Uygun ortamlarda 60 – 70 santimetreye ulaşan boyu ile büyük bir saksı isteyen bu çiçeğin toprağını yaz aylarında ıslak, kış aylarında ise nemli tutmalısınız. Ayrıca çocuklar ve evcil hayvanlarda zehirleyici alerjen maddelere sahip olabilir.

Antoryum

Yasemin çiçeği
Yasemin çiçeği birçok ortama ayak uydurabilen, çok çeşitli bir bitkidir. Bu nedenle arap yasemini ve çiçekli yasemin gibi varyasyonlara ayrılmıştır. Bu ikisi de ev ortamında en kolay yetiştirilen ve büyüyen türüdür. Yeşil ve küçük yaprakları, pembe ve beyaz çiçekleri ile her ne kadar narin görünse de 5 derece sıcaklığa kadar dayanabilirler. 1.5 metreye kadar uzayabilen bu bitkinin toprağının nemli olması ve sürekli aydınlıkta kalması yeterlidir.

Yasemin

Saksı portakalı çiçeği
Bahar aylarında meyve veren ve portakal ile mandalina arasında hibrit bir tür olan bu çiçek tüm odanızı eşsiz meyve turunçgil kokusu ile dolduracaktır. Yeşil ve canlı yaprakları ile eğer koparılmazlarsa küçük meyvelerini haftalarca üzerilerinde taşıyabilirler. Pencere önünde ve sürekli güneş ışığı alan bir yerde durması gereken saksı portakalı 35 ile 25 derece arasında yaşar ve çok iyi bakılırsa 2 metre boyuna kadar ulaşabilir.

Portakal Bitkisi

Dikenler tacı çiçeği
Küt ve görünüm olarak harika olan bu çiçek sivri dikenlere, kalın dallara, yeşil yapraklara ve pembe, mor ve beyaz karışımı çiçeklere sahiptir. Sususluğa yukarıda sayılanların hepsinden daha fazla dayanabilir ve bakımı da kolaydır. Fakat içerisinde bulunan beyaz öz çocuklar ve ev hayvanları için öldürücü derecede tehlikeli olabilir. Ayrıca aşırı dikenli.

Dikenler Tacı

Gloksinya çiçeği
Beyaz, pembe ve mor renkleri ile ilkbaharın başlarında açan ve görkemli çiçeklerini kış aylarının sonuna kadar koruyabilen bir saksı çiçeği türüdür. Afrika menekşesi ile benzerlik gösterse de, onun aksine sıcakları ve nemli ortamı sever.

Gloksinya

Ruj çiçeği
Geniş, sık ve yeşil yaprakları ile harika çiçeklere sahip olan bu saksı bitkisi hem kolay üretilir ve beslenir, hem de bahçede ya da balkonda bırakılırsa üzerine kuşları çeker, fakat bunun için yaz aylarında dikilmiş olmalıdır.

Adını ruj tüplerine benzeyen çiçeklerinde alan bu bitki son derece kolay büyütülür.En az 15 derece sıcaklıkta durmalıdır ve toprağı sürekli nemli kalmalıdır.

Saksıda Ruj Çiçeği

Yukarıda listelenen ve hepsinin yetiştirmesi kolay olan saksı bitkileri eğer yeterince ilgi görürse yıllar boyu büyütülebilir ya da çoğaltılabilir. Karakter olarak hepsi birbirine benzediği için topraklarını nemli tutmanız ve elinizden geldiğince gün ışığında bırakmanız yeterli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.