Betonlaşan Hayata Başkaldırı; Dikey Bahçeler…

Son yıllarda giderek betonlaşan bir hayat içerisinde yeşil alanların azalmasını üzüntüyle izliyoruz. Gri duvarlar, soğuk asfaltlar, doğanın gitgide tahrip edilmesi hatta giderek yok olmaya başlaması yeşil alanların gitgide azalması maalesef kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşadığımız alanlarda yeşilin giderek azalması ve doğaya dönme arzusu farklı çözümler ortaya çıkmasına sebep oluyor. Çok katlı binaların arasında yeşilden vazgeçmemek için üretilen çözümler ve bunlardan en farklı olanı da kuşkusuz; Dikey Bahçeler

Dikey bahçe akımı aslında çokta yeni bir trend değil, M.Ö. 600’lere kadar dayanıyor. Babil’in asma bahçelerini eminim birçoğunuz duymuşsunuzdur. 16 ve 17. Yüzyıllarda duvar sarmaşıklarının, güllerin ve üzümlerin kalelere, köşklere sarılmaları ile tekrar ortaya çıkmıştır. 2000’li yıllara girerken Fransız Botanikçi Patrick Blanc Dikey Bahçe Sistemini hayatımıza kazandırmıştır. Dikey Bahçe; Bitkilerin dikey düzlemde bir sistem içinde, topraksız ( Hidroponik) kültürde otomatik sulama ve gübreleme sistemi ile entegre bir halde yapılmasıdır. Gerçek bir bahçenin yerinin tutmasa da dikey bahçe nasıl yapılır sorusu birçok kişiye ilham olarak duvarlarını yeşil ile buluşturmaya başladılar. Her türlü iç ve dış mekanda uygulanan dikey bahçe yapımı, günümüzde özellikle oteller, SPA merkezleri, toplantı odaları, havuz duvarları, konut projelerinde istinat duvarları, yol kenarları ve bina cepheleri gibi birçok alanda kullanılıyor. Balkon, teras gibi dar alanlarda da dikey bahçe bitkileri ile evinizi yeşille buluşturabilirsiniz. Ayrıca hava kirliliği ile birlikte ses kirliliğine de dikey bahçeler çözüm sunmaktadır. Günümüzde de özellikle kurumsal firmaların çevreci imajını yansıtması nedeniyle başvurulan bir yöntemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.