Bebek Odası Nasıl Hazırlanmalı? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

► Bebek odası hazırlamak, anne ve baba adayları için oldukça heyecanlı ve zevkli bir iştir. Bebek doğmadan önce bir dizi araştırmalar yapılır. Fikirler alınır, kabataslak bir yerleştirme yapılır. Sürekli olarak bebek için bir şeyler alma ihtiyacı yaşanır. Odanın hazırlanması aşamasında bebeğin rahatlığını sağlamak ve tehlikeden korumak gerekir, oda düzenlemesi, mobilya alımı, aksesuar ve tekstil ürünleri seçilirken bebek düşünülerek yapılır.

  ► Uygun bir bebek odası tahmini olarak 10 veya 15 metrekarelik bir alan ve bir penceresi mutlaka olmalı, hava almalı ve güneş ışığı almalıdır. Bebeğin huzurlu ve sağlıklı olması için gereklidir. Bebek odası yapılacak alanın güney yönünde olmamasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarında daha fazla sıcak olabileceği için bebek sağlığına zararlı olacaktır.

                                               Odada Kullanılacak Malzemeler

    Öncelikle sağlık koşullarına uygun olmalı ve temizliği kolay eşyalar ve malzemeler seçilmelidir.

   ► Zemin döşemesinde doğal tahta yerine, laminant parke tercih edilmeli, halı veya kilim kullanılmaması uygun olacaktır. Nedeni ise halı ve kilim çok fazla toz biriktirir ve odanın nem oranını düşürür. Ayrıca bebekte alerjik bir durum olması halinde bebeğin nefes almasını etkileyecektir.

   ► Bebeğin odasında rahat ve huzurlu uyumasını sağlamak için kullanılacak malzemeler ve eşyalarında etkisi olacaktır. Örneğin odada kullanılacak herhangi bir metal eşya veya aksesuarlar manyetik alan oluşturdukları için bebekte yorgunluk ve uyku düzensizliği ne neden olacaktır. En sağlıklı seçim ahşap mobilyalar olacaktır. Boyalı mobilyalar tercih edilecekse malzemenin bebek sağlığına zararlı olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Mobilya seçiminde bebeğin belli bir yaşa geldiğinde kullanabilmesi içinde tasarlanmış mobilyalar seçilmelidir. Oda düzenlemesinde, bebeğin kendisine ait geniş bir oyun alanı bırakılmalı ve gereksiz eşyalar ile doldurulmamalıdır.

                                          Bebek Odasının Renkleri Nasıl Olmalı?

    ► Pastel tonlar tercih edilebilir. Mavi, yeşil, pudra pembe renkleri oda içerisinde sakinleştirici etkisi olan renklerdir. Oda içerisinde mobilyalar ve ya eşyalar açık renklerde dekor edilirse, odaya ferahlık, genişlik ve aydınlık katacaktır.

                                        Bebek Odasının Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

   ► Öncelikle mobilyaları seçerken bebeğin belli bir yaşa kadar kullanması amacıyla tasarlanmış, sağlıklı ve sağlam olmaları gerekir. Fazla kalabalık olmayan, ancak işlevsel olmaları önemli, örneğin: beşik seçimi geniş, parmaklıkları olan ve sivri köşeleri olmayan mobilyalar seçilmelidir.

    ► Bebeğe yatak seçerken yarım ortopedik olmasına dikkat etmek gerekir. Fazla sert ve fazla yumuşak olmamalıdır. Bebeğin tekstil ürünlerini seçerken sentetik olamamasına dikkat etmeli 0 pamuklu kumaşlar seçilmelidir.

                                                            Oyuncaklar

   ► Beşik başına asılacak oyuncakların, bebeğin uzanamayacağı yükseklikte olmasına dikkat etmek gerekir.

   ►  Bebek odasında mutlaka derece olması gerekir. Sıklıkla odanın ısısı kontrol edilmelidir.

   ► Başka bir odadan bebeği dinleyebilmek için telsiz kullanılabilir.

   ► Odanın havasını temizlemek için bir adet hava temizleyici bulundurulmalıdır.

   ►Odayı düzenlerken sade ve kullanım alanının ferah olması önemlidir. Özenle tasarlanmış odada bebek daha huzurlu ve rahat olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.